– minden, ami smink / smink ABC

A tökéletes smink egyik alapszabálya – az előkészített bőrön kívül -, hogy a megfelelő anyag a megfelelő helyre kerüljön – a megfelelő eszközzel. Ezzel elkerülhető, hogy csalódjuk a termékben és az elérni kívánt hatásban. Érdemes tehát megismerkedni a smink világ idegenszavaival és azok jelentésével. Ehhez nyújt segítséget sminkes Szótárunk. A leírás egy általános útmutató, a teljesség igénye nélkül, példaszerűen készült. (összeállította: makeuplaza.com – kiemelt partnerünk)

 

Adaptív:

– a smink világában azokat a termékeket nevezzük adaptív termékeknek, melyek olyan technológiával készültek, ami lehetővé teszi (pl. alapozónál), hogy egybeolvadjon a bőrrel, tehát “alkalmazkodik” a bőrhöz.

Alapozó

– bőrtökéletesítő, bőrszínező, bőrtökéletlenségeket elfedő, halványító készítmény, mely lehet folyékony, por, krémes, zsír-, szilárd textúrájú, vizes bázisú, szilikonos stb.“alapozó = folyékony bőr”

Alapozó szivacs

– az alapozó egyenletes felvitelét elősegítő eszköz, mely lehet kerek, háromszög, lapos stb. Használhatjuk nedvesen és szárazon is.

Anti aging

– öregedést gátló, öregedés elleni.

Applikátor

– szivacsos jellegű ecset, ill. eszköz,általában a por alapú szemhéjfestékek felvitelére, vagy satírozáshoz használják, de általánosságban igen multifunkcionális eszköz.

Art/Fashion smink

– divatsmink, általában intenzív, művészi.

Art Glitter

– arcdíszítő, testdíszítő csillám, tartós, legtöbbször vízálló motívumok készíthetőek vele a bőrön, mely további kövekkel, tollakkal stb. is díszíthetőek.

Aqua

– víz.

Aqua Glitter

– folyékony bázisban csillám, vízzel oldódó glitter arcra, hajra, testre, száradás után általában kopásálló vagy akár vízálló változatú.

Árnyékolás

– shading, játék a sötét és világos színekkel a tökéletes hatás elérése érdekében (vékonyítás, vastagítás, nagyítás, kicsinyítés technikái)

Árnyékoló

– árnyékoláshoz szükséges készítmény, mely lehet krémes, folyékony, szilárd állagú, elsődleges, másodlagos.

Backstage

– a sminkesek esetében a háttérmunkát jelenti, a színfalak mögötti előkészületet.

Base

– alap, bázis, előkészítés.

Bázis

– alap, a bázistermékek egyenletességet, tartósságot kölcsönöznek, a megalapozás funkcióját töltik be.

BB krém

– blemish Balm (azaz bőrhibákat elkendőző balzsam). Általában színezett hidratáló krém/balzsam, melyek között létezik nagyobb fedőképességű és kevésbé fedőképes. A primer szerepét is betöltheti. A kevésbé fedőképes balzsamok is szép egységessé tudják varázsolni a bőrt. Van olyan színezett hidratáló, amelyiknek nagyobb a fedése, mint egy alapozónak.

Beauty smink

– szépítő smink, általában finom, natúr.

Beavatás

– esetünkben ecsetről van szó. Használat előtt érdemes “beavatni”, tehát 1x-2x kimosni – használat előtt – erre a célra használatos folyadékkal. Ilyenkor a felesleges szőr (ha van) eltávozik. A mosás után hagyjuk megszáradni, esetleg húzzunk rá ecsetvédő hálót, hogy formáját minél tovább megtartsa. A háló használata egyébként minden mosás után javasolt, így az ecsetek formájának élettartama megnövekszik. Az első mosás felkészíti az ecseteket a használatra, kondicionálja azokat. Mosást követően még előfordulhat néhány szál kihullása, de ezt követően egy jó ecsetnél a 2x-i mosás után már nem vagy csak nagyon minimális a szőrhullás.

Blender

– a satírozás/keverés technikájával függ össze (lásd “Blending”). Főleg a szivacsokat nevezi a sminkes szakma Blender Szivacs/Sponge terméknek, utalva ezzel a “keverés/satírozás” lehetőségére, mely ezzel az eszközzel könnyebb lehet. A saját technikánk dönti el ki mivel szeret dolgozni: ecsettel, vagy szivaccsal a könnyebb.

Blending

– satírozás.

Blot-film

– lásd: itatós lapocskák, kendők.

Blur

– halványító termék elsősorban az érett, ráncosodásra hajlamos, vagy már ráncos bőrre. A blur termékek hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint az alapozó primerek. Egységesítik a bőrt, optikailag csökkentik a mimikai vagy a mélyebb ráncokat, halványítják a pórusok láthatóságát. A blur termékeket gyakran kombinálják egyéb tulajdonságú termékekkel is (pl. reginollal), hogy a bőr felszínét, a bőr öregedésének jeleit halványítsák. A legtöbb blur termékre ráhelyezhető az alapozó, mint a primerekre.

Blush

– arcpirosító.

Bristles

– sminkes ecsetet alapul véve: ecsetszálak.

Bronzosító

– majdnem árnyékolás kategória, járomcsontra, hajtőbe, áll vonalára bronzos, barnás színű termékek, kiemelő.

Brushes

– ecsetek.

Camouflage

– textúrája sűrű, vastag, gazdag krém, tökéletes fedőképességel rendelkezik a bőrhibák eltüntetésére (lila hajszálerek, sötét karikás foltok a szem alatt, hegek, sebek, kék-zöld foltok stb.)

Cake festékek

– több márkának is van ún. “cake” típusú terméke, mely általában egy olyan préselt porfesték, melyet nedvesen (benedvesített ecsettel vagy szivaccsal) lehet a legoptimálisabban kihasználni – pl. tusvonal húzására, vagy testfestékek esetében szivaccsal egész test/arc gyors befestése. A Cake-típusú préselt festékek nedvesen még intenzívebb színűek és még tartósabbak.

CC krém

– CC cream: Color Control Crem. Újgenerációs szépítő (általában színezett) krémek, melyek magukban hordozzák a BB krém tulajdonságait. A legtöbb CC krémnek anti-aging és antioxidáns hatása van, valamint a bőr tónusán segít javítani. Elsősorban az érett bőr számára nyújt segítséget.

Color

– szín

Compact

– lásd. Kompakt.

Concealer

– korrektor, hibaelkendőző, különböző fedőképességgel rendelkező termékek.

                                                     

CosMed

– a cosmetics és medicin összeolvadásából jött létre ez a “divatos” szó. Azokat a termékeket illetik cosmed jelzővel, melyek igazoltan hatékonyak, magas hatóanyag tartalmúak, orvosilag is alátámasztottak.

Crayon/Krayon

– azokat a ceruzákat nevezhetjük így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek.

Cruetly Free

– nemzetközi kifejezés, mely arra utal, hogy állatokon nem tesztelt termék.

Cupido-ív

– a felső ajak közepe.

Csillám

– csillogó, szikrázó, fényes glitter.

DD krém

– DD cream: Daily Defense Cream, vagyis “útban a kezelés felé”, mindennapos védelem a bőr számára. Bőrregenerálódást serkentő, mélyhidratálót tartalmazó krém, mely önbarnítót is tartalmazhat. A DD krémek változó “segédprogrammal” is rendelkezhetnek – ez márkánként eltérhet.

Derma

– bőr.

Duo-sörte, Duo-ecset

– azokat hívjuk duo-sörtés ecseteknek, melyek kétféle hosszúságú és/vagy tömörségű sörteszállal rendelkeznek. Általában elvékonyítottak. Legtöbbször a sötétebb színű (általában fekete) a sűrűbb és rövidebb, tömöttebb, a világosabb (rendszerint fehér) színű sörték pedig a hosszabbak, kevésbé tömöttek. Ilyen termékek pl.: alapozó ecset, kontúrozó ecset.                   

Duo-Tip hegy

– kétvégű hegy, mely bármilyen tus típusú terméknél előfordulhat. Ha kopik a hegy vagy gyengül a színe, akkor egyszerűen csak ki kell húzni, meg kell fordítani és vissza kell dugni.

Ecsetvédő hálók

– húzzunk ecsetvédő hálót az ecsetek kimosása után. Így azok sörtéi a legoptimálisabb pozicióban tudnak megszáradni és a szőrszálak élettartama jelentősen megnövekszik.

Elkövesedés

– jelen esetünkben a szemfestékek ún. “elkövesedéséről” van szó. Vannak festékek (főleg a természetes összetevőkkel rendelkezők), melyekbe ecsettel javasolt nyúlni. Ugyanis ha hosszútávon érintkezik az ujjunk zsiradékával, akkor kifényesedik, elkövesedik, keménnyé válik. Részben ezért is javasolt az ecsetek használata.

Emo smink

– lányok és fiúk egyéniségét kifejező “krativ” smink, kontrasztos hatások, általában a szem a leghangsúlyosabb.

Eye

– szem(ek).

Eye Liner

– szemtus, legfőképp a szem vonalának kiemelésére, hangsúlyozására szolgál, mely lehet folyékony, száraz, krémes.

Eyeshadow

– szemfesték.

Építhető

– rétegezhető maszkos hatás nélkül (pl. fehér alapzók, ásványi alapozók stb.)

Face

– arc, orca.

False Eyelash

– műszempilla.

Ferrule

– sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej foglalata.

Fixáló

– a sminket lezáró, tartós rögzítésre szolgáló final termék, legtöbbször folyadék.

Finish/Finishing

– a sminket lezáró, fixáló, tartós rögzítésére szolgáló folyadék vagy por készítmény.

Flash makeup

– nyers fordításban vaku, villanás. Általában a highlighter termékek esetében jelzik, ha valamelyik termék jól reagál fotózás során a vakura és szépen megcsillan a fénye, tehát visszaveri és nem nyeli el.

Foiling technika

– a színek, pigmentek nedves használata, melytől intenzívebb lesz a színhatás és tartósabb.

Folyékony alapozó

– “folyékony bőr”, mely színezi az arcot, közepesen vagy erősen fed, de nem teljesen, mint a Camouflage.

Foundation

– alapozó, “folyékony bőr” (lásd: alapozó)

Gel Liner/Eyeliner

– zselés állagú, alapnak is kitűnő festék. Jól tapad rá a por állagú festék, a pigmentek és glitterek. Erős, intenzív szín jellemzi, tusként is használják. Legtöbbje igen tartós, ám jól kezelhető.

Glamour smink

– tündöklő, csillogó, igazi díva smink.

Glimmershimmer

– kellemes, finom, természetes fényt kölcsönöz a bőrnek, kevés kell belőle, járomcsontra, szemöldökcsontra stb. különböző állagú, fényelésre használatos termékek.

Glitter

– csillám.

Glitter Gel

– zselében csillám.

Gloss

– fény. (általában a szájfényeket hívják glosszáknak)

Handle

– sminkes ecsetet alapul véve: ecset nyele.

Head

– sminkes ecsetet alapul véve: ecsetfej, szálrész.

Heel

– sminkes ecsetet alapul véve a foglalatba (hüvely) részbe rögzített tömörített ecsetszálak.

High Definition (HD)

– a HD a technika világában használatos kifejezés (digitális képalkotás, különösen éles kép, képfelbontás). A HD makeup termékek ehhez a technikához igazodnak. A HD termékekben mikro finomságú fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó összetevők találhatóak. Kevés kell belőlük ahhoz, hogy optikailag tökéletes fedést, természetes hatást, bőrképet eredményezzen. Elsősorban Tv felvételekhez előnyös, de fotózásokhoz is használhatják, azonban ilyen esetben figyelembe kell venni a vakut, mert a villanófény hatására rosszul reagálhat a HD termék.

Highlighter

– ezeket a termékeket a bőr bizonyos területeinek kiemelésre használják. Fénnyel teli lesz a terület, lágyan vagy erőteljesen kiemel, “fényesít”. A highlighter termékek különböző textúrában léteznek: krém, por, folyékony stb. Tehetjük szemöldök alá, kulcscsontra, arccsontra, homlokra, orrközép vonalára stb.

Híd

– a bőrön ún. áthidalót képező krém, mely a pórusokat tömíti, ezáltal a hídra kerülő réteg makulátlan sima lesz.

Illékony szilikon

– elsősorban az alapozókhoz és a szemfestékekhez használják ezt az anyagot. Túl azon, hogy maximálisan segít az egyenletes felvitelhez, garantálja a legnagyobb tapadást a bőrhöz, majd elpárolog. Főleg alapozóknál használják, de pl. a szempillaspirálok keféjének előállításában is, mivel így nem tapadnak meg rajta a kórokozók és egyszerű a tisztíthatósága, valamint nagyon hajlékonnyá is teszi az eszközt.

Instant smink

– szemhéjmatrica, smink-matrica, gyors-smink, express-smink, előre kikevert egyszer használatos szemfesték.

Irizáló

– az irizáló szín függ a ráeső fénytől, különleges hatását az adja, hogy mozgás közben a felület “színt játszik”, irizál.

Itatós kendő, lapocskák

– homlok-áll-orr korrigálására, zsiradék felitatására, felesleges csillogás megszüntetésére. (lásd: Blot-film)

Knot Free

– jelentése: csomó mentes. Jelen esetünkben a műszempilláknál egy típus. Vannak a “csomós” és a “csomó mentes” műszempillák. Aminek a végén van egy kis gumó az a csomós, aminek nincs (tehát vízszintes) az a csomó mentes típus. A csomó menteseket egymás mellé illesztve fűzik, a csomósokat összeragasztják egy pontban.

Kompakt

– egy kiszerelési forma, általában púdereknél a kőpúdert jelenti, tehát nem a szóródó por állagút, tehát minden, ami nem por állagú, hanem préselt (“kőfesték”)

Kontúr

– körvonalazás, elhatárolás, kiemelés, általában az arc átformálásakor használatos szó.

Korrektor

– hibajavító, elkendőző, bőrtökéletesítő termék (lásd: Concealer)

Kövesedés

– a baked típusú, vagy minerál, de általában az aktív összetevőket tartalmazó festékekbe nem ajánlott ujjal belenyúlni, mert “megkövesedhetnek” az ujjunk zsiradékától. Ecsettel javasolt belenyúlni, ezt követően már igazítható ujjal a bőrön. A megkövesedés jelen esetünkben azt jelenti, hogy a festék kifényesedhet és egyöntetű lehet a felülete, mintha egy fényes kő lenne. Ezt követően szinte kaparni kell majd a festéket.

Krayon/Crayon

– azokat a ceruzákat hívja a szakma így, melyek a zsírkrétákhoz hasonlítanak. Ezek a ceruzák általában vastagok, intenzív a színűk, krémesek vagy kréta-szerűek.

Krémszínező

– krémes állagú festékek.

Krémfesték

– krémes állagú termékek.

Light

– halvány, visszafogott, könnyed, tiszta.

Lip(s)

– száj, ajak.

Lip Balm

ajakbalzsam

Lip Gloss

– ajakfény.

Lip pencil

– száj(kontúr)ceruza.

Lipstick

– rúzs, a köztudatba beivódott hagyományos csavaros-stick kiszerelésű.

Liquid

– folyadék, folyékony állagú.

Liquid tan

– napbarnított hatást kölcsönző folyadék, krém.

Lotion

– lágykrém, általában az arctisztító tejeket hívják így.

Lumiére

– fény.(hatás)

Luminous

– fényt és megvilágító hatást nyújtó termékeket hívnak így.

Makeup Art(ist)

– sminkes, maszkmester.

Mascara

– smink, makeup, maskara, álarc, szempillaspirál.

Megkövesedés

– lásd. Kövesedés szó alatt.

Metal

– metál, fémes, fényes, vizes hatású színeket hívnak így.

Micellar

– a micelláris típusú folyadékok gyengéd tisztítók, melyek eltávolítják a sminkmaradványokat és a szennyeződéseket az arcról, a szemről és az ajakról. Micella tartalmúak, ami magához vonzza és körbekeríti a szennyeződéseket, így maradéktalanul eltávolítható egy vattakoronggal. Gyengéd a bőrrel, így a legérzékenyebb bőrűeknek az egyik legideálisabb választás. Kiváltja a tonik és az arctej használatát a micellar típusú folyadék.

Mixing Medium

– ez egy liquid (általában folyékony, de létezik gél-szerű is), melyet ha összekeverünk (por, pigment) festékkel egy intenzív, élénk zselés állagú színt kapunk, mely alapnak is kitűnően használható, tartós (lásd: foiling-technika). Van aki egyszerű vazelint használ, vagy vizet a pigmentek keveréséhez.

Mixing Medium házilag

– 1 rész glicerin és 3 rész desztillált víz, eltarthatósága kb. 3 hét (lásd: foiling-technika)

Moisturizer

– hidratáló krém.

Mosolyzóna

– mosoly esetén a kiemelkedő orcarész, ahova az arcpírt, bronzert, highlightert javasolt felhelyezni.

Műszempilla

– lehet soros, félsoros, tincses, szingli, szintetikus vagy természetes. A műszempillákat ragasztóval kell rögzíteni.

Mosolyzóna

– az arc almácskáinak területét nevezzük mosolyzónának

Natural

– természetes. (természetes összetevőket tartalmazó készítmény)

No makeup

– természetes, igazi natúr smink, a No makeup nem feltétlen a “sminktelenség” kifejezésre utal.

Oil Free

– olajmentes, nem tartalmaz olajos összetevőket.

Ombre

– a sminknél és a hajnál is használják ezt a technikát, mely jelen esetünkben átmenetet, árnyékolást jelent. Hajnál a pontos színátmenet a lényege (a vége általában világosabb, mint a teteje, mintha le lenne nőve). Sminknél is hasonló, de nincs szabály a világos és sötétebb részek átmeneténél. Az igényes összkép, ami jellemzi az ombre festést.

Original

– hamisítatlan, eredeti. A legtöbb cég a legsikeresebb termékét is ezzel a névvel illeti általában.

Lásd:Sleek Original Palette, Coastal Scents 88 Original palette stb.

Paint

– a szó maga festéket jelent, de általában az erős pigmenteket nevezik így, melyek igen intenzív színűek, nagyon tartósak és elsősorban professzionális felhasználásra javallott. Textúrája, állaga változó.

Paletták

– előre összeválogatott színek, sminktermékek gyűjtője nem feltétlen azonos termékcsoportból, általában kazettában.

Palette

– lásd: paletták.

Permanent

– állandó, tartós; a tetováló hatású sminktollaknál is találkozhatunk ezzel a jelzővel

Pigment

– ez adja a festék színét, a magas pigment tartalom élénkebb, erősebb színt eredményez.

Pin-up stílus

– a szó maga “kitűzni” jelent. A 40-50-es évek sminkje Amerikából. A háborús katonák a falra tűzték ki a hiányos öltözetű Pin-up lányokat. Ma már egy egész iparág erre a stílusra épül. Eleinte a fekete tus és piros rúzs volt a fő irányvonal – tekintettel arra, hogy akkoriban nem volt annyi választék a sminkeszköztárat illetően -, de ez a kor előrehaladtával változott. A Pin-up girl csábító, szexi, feltűnő egyéniség, igazi magazinlány.

Polyester csillám

– poliészter, csillogó, tartós, vízhatlan apró szemcséjű csillám, általában attraktív színekben.

Pot

– festékedény, ebben a kis fém edénykében vannak a préselt festékek, különböző méretűek lehetnek. A palettákba való rögzítés alkalmával mágneses is lehet.

Powder

– púder.

Prep prime

– mindenféle sminktermék alapja, melytől a felület tökéletesen elő/felkészül a sminkelésre (pl.: feltölti a ráncokat, tartós, feltölti az arc egyenetlenségeit, a tág pórusokat, nyugtat, ápol, véd)

Primer

– az alapozó alapozója, más néven bázistermék. A primer lehet áttetsző, vagy színezett, folyékony, gél, krém vagy egyéb textúrájú. Egy primer alapot biztosít a színezett alapozónak. Elkendőzi a bőr egyenetlenségeit, kitölti a pórusokat és egy ún. hidat képez, így az alapozó nem tud beleülni a ráncokba és a pórusokba, ezáltal jóval egyenletesebb bőrképet tudunk létrehozni. Növeli a smink tartósságát. Általánosságban az alapozás előkészítő terméke a primer, azaz a bázistermék.

Puffni

– a púder bőrbe történő beütögetését, erősebb fixálását elősegítő eszköz, “pamacs”, púder puffni.

Púdergát

– a szem alá rétegezett porpúdert nevezzük “púdergátnak”. Megakadályozza, hogy a szemfestés folyamatán a lehulló festék a már kész alapozásunkra rátapadjon, beleragadjon, elmaszatolja. A szemfestés végeztével egy egyszerű mozdulattal lesöpörhető a púder réteg.

Semi permanent

– félig tartós/állandó; ez lehet tetováló hatású tartós sminkfilc, de műszempilla ragasztóra is használják ezt a megnevezést, amennyiben tartós, de nem több hetes ragasztó.

Shading

– árnyékolás.

Shadow Shields

– a Shadow Shields a szem és a száj festését elősegítő eszköz. Nemcsak a felesleges festéket gyűjti össze, hanem a precíz vonalak meghúzásában is segítségünkre van. Időt takarítunk meg a használatával, valamint a precíz szem- és szájfestésben is az egyik legjobb társ. Segítségével makulátlan smink készíthető.

Shimmer

– csillám, csillámló fényes hatás.

Short shader

– lapos kisebb méretű sminkecset.

Sigmax szál

– a világon egyedülálló a Sigma cég által, mérnökök közreműködésével tervezett HD antiszeptikus duo sörték, melyek a modern HD krém, folyadék és por textúrájú anyagokat tökéletesen felveszik és maximálisan le is adják a bőrön. A sörték tehát nem szívják magukba a festékanyagot, mégis fel tudják venni és le tudják adni a bőrre.

Spektrum

– színek, színképek széles választéka, számtalan lehetőség.

SPF

– titán-oxidos termékek.

Stift

– a kiszerelésre utal, csavaros, tubusos, könnyen kezelhető.

Strobing

– a 2014/16-os év highlighter trendjéhez kapcsolódik ez az újgenerációs termékelnevezés . Leegyszerűsítve ezeket a termékeket “fényesítő termékek”-nek is nevezhetjük. A “strobing” konkrétan a fényezést, a megvillanó fényt jelenti. Innen erednek a különböző highlighter termékek, mint pl. a Strobe Cream, Illuminating Base, Highlighter Elixir stb. Vannak márkák, melyek magukénak vallják a termék felfedezését. A kontúrozás az árnyékolásra (világos-sötét) helyezi a hangsúlyt, a strobing azonban a fényre koncentrál, a fényutánzó kiemelésre. Az arc kiemelni kívánt területeit fényvisszaverő hatású termékekkel világítja meg optikailag, így olyan ragyogó hatást kelt, mintha folyamatosan fény világítaná meg a bőrt.

Szájfény

– ajkaknak csillogást, fényt kölcsönző termékek, melyek különböző kiszerelésben léteznek.

Szájfényceruza

– ceruzás kiszerelésű szájfény (lásd: szájfény)

Szemhéjmatrica

– előregyártott express-smink (lásd: instant smink)

Száraz-Nedves használatról

– SZÁRAZ: hagyományos felhasználása a festékeknek. Száraz kozmetikai ecsettel nyúljon bele a festékbe, vagy porokba és hordja fel a kívánt területre. NEDVES: nedvesítse be a kozmetikai ecsetet, mellyel dolgozni kíván. A felesleges vizet ütögesse le róla, majd nyúljon bele a festékbe, vagy a porokba-pigmentbe. Ne a festéket vizezze be! A nedvesen is használható termékek előnye, hogy a festék tovább fokozza nedvesség hatására color-intenzitását, színe gazdagabb-teltebb-erősebb lesz, jobban tapad, tartósabb, fényesebb lesz. Nedvesítéshez használható anyagok: víz, mixing medium, vaselin, Visine vagy Iridina Due szemcseppek

Szempillaspirál

– mascara, a szempillák kiemelésére használatos változatos színű festék. A legelterjedtebb a fekete színű szemspirál. A spirál keféje különböző méretű és előre megformázott.

Szintetikus

– nem természetes anyagokból készült, de megtévesztően hasonlíthat a természetesre mind külsőleg, mind minőségben. Műszempillák esetében utóbbi nem mindenesetben igaz.

Taklon

– a sminkes ecsetek szálainak anyaga lehet természetes, szintetikus vagy ezek kombinációi. A taklon egy szintetikus anyag, mely rendkívül puha. Érzésre, kinézetre olyanok, mint a természetes szálú ecsetek vagy akár még puhábbak is. A modern sminkecsetek egyik meghatározó anyaga lett. A XXI. században már olyan jó minőségű taklon ecsetek is léteznek, melyek használhatóak por, krémes és folyékony textúrához is – de természetesen nem mindegyik típus. Élettartamuk hosszabb lehet, mint a természetes szálúaknak és a változatuk is sokrétűbb.

Tapered

– kúp alakú sminkecset.

Thermo-formula

– azoknál a sűrűbb textúrájú termékeknél használatos ez a megnevezés, amikor érdemesebb a festéket legalább test- vagy szobahőmérsékleten használni. Pl. a legtöbb camouflage termék jobban kezelhető (jobban elkenhető) testmeleg hőmérsékleten, mint hidegen, merev textúra állapotában.

Textúra

– a termék állaga, ami lehet folyékony, krém, por, puha, kemény stb.

Titándioxid

– a kozmetikai iparban az egyik legelterjedtebb fizikai fényszűrő (TiO2)

Toe

– sminkes ecsetet alapul véve: a látható, szabadon lévő ecsetszálak, mellyel dolgozunk.

Transparent

– áttetsző, átlátszó.

Transparent powder

– áttetsző, finomra őrölt púder, legfőképp az alapozó fixálására, arc mattítására, minden bőrszínre. Általában por alapút használnak a sminkesek, de a kompakt is jó. Az áttetsző púdert a szem alá is rétegelik szemfestés közben, hogy abba belehulljon a leszóródó festékanyag, majd egy laza mozdulattal lesöpörik az egészet legyezőecsettel.

Travel Size

– utazó kiszerelés/méret, általában kisebb, mint egy teljes kiszerelés.

Vízbázisú

– víz alapú.

Vízvonal

– a szem alsó-belső vonala, ahova legtöbbször fekete színű szemceruzát visszük fel és gyorsan lekophat. Ennek az az oka, hogy ez érintkezik a szemmel, így folyamatos nedvesség alatt van. Természetesen a kopásállóság növelhető megfelelő termék használatával. Minél sűrűbb, zsírosabb (gél/zsír) textúrájú a festék annál jobban tud tapadni. A legjobb minőségű termék is idővel lekopik a vízvonalról, azonban minél jobb a minősége, annál hosszabb távú a tartóssága.

Vegan

– állati eredetű terméket, hozzátevőt nem tartalmaz.

Volumen

– volumen = terjedelem, olyan termékek, melyeknek térfogatnövelő hatásuk van volumennövelőnek is nevezhetik. Pl. a smink világában a szempilla spirálok esetében is előfordulhat ez a jelző. Ha a festék rátapad a szempillára, akkor már önmagában volumennövelő hatása van, tehát növekszik a térfogata attól függően, hogy mennyit bír felvenni a szempilla. Ez a térfogatnövelő hatás egyénenként változhat.

Wax

– viasz – általában szemöldöknél használják, amikor a rakoncátlan szálakat a helyére igazítjuk vele. De akár teljesen le is simíthatjuk vele a szemöldököt (vagy csak a végét). Sebkészítésnél is gyakran használt anyag.